2014. augusztus 18., hétfő

Luxor Audio PC

 Nem tudom, hány olyan hifista létezik e világon, ki elérve egy bizonyos szintre hátradől és soha többé nem fejleszt semmit a rendszerén. A számítástechnika pedig tipikusan nem az a terület, ahol évekig tétlenül lehet ücsörögni. Az elmúlt években megpróbáltam a Windows rendszerek potenciálját kiaknázni a jobb hangzást megcélozva. A Windows Server 2012 és az AudioPhil Optimizer utam végállomása volt (?), jelenleg nincs továbblépési lehetőség (?). Igen, tudom, Linux, OSX... talán majd egyszer, no és érkezik a Windows 9 is. Addig is a szoftveres oldal kimaxolása után másik játszótérre költöztettem át gondolataimat, a hardveres fejlesztés tűnt logikus lépésnek.

 Legutolsó masinám egy aprócska Barebone PC volt a Foxconn 3 évvel ezelőtti kínálatából. 1,6 GHz-es Intel Atom CPU, nVidia Ion grafikus mag, 2 GB RAM, 60 GB SSD, mindez egy pici műanyag házban, laptop hűtéssel felszerelve. A ventilátor zaján és a hardver visszafogott teljesítményén kívül nem nagyon lehetett belekötni, szeretettel használtam éveken át, de gondolataimban egyre élesedett egy komolyabb masina terve. Most volt alkalmam ezeket megvalósítani, de alaposan át kellett fésülni a piaci kínálatot, ami a számítástechnikában talán még borzasztóbb és gyorsabban változik, mint a HiFi-ben. Főbb elvárásaim voltak a minimális fogyasztás, kis hőtermelés, zajtalan kivitel és az ezekkel erős konfliktusban álló nagy hardveres teljesítmény. Fontosnak tartottam még, hogy a gépre mindenféle operációs rendszer telepíthető legyen, hiszen nyissunk ablakot a jövőnek! No és persze a legfőbb cél az emberi áron elérhető legjobb kép- és hangminőség.

 Azt gondolnánk, manapság egy számítógépnek meg sem kottyan néhány film és muzsika lejátszása, ami persze így is van, de a minőség itt sincs ingyen. A komoly erőgépek még e hétköznapi feladatoknál is képesek sok pluszt hozzáadni a produkcióhoz. Ezzel máris beleütköztem az első problémába, hiszen az erős hardver sok energiát fogyaszt és rengeteg haszontalan hőt termel. Márpedig én semmiképpen nem akartam ventilátorokkal feladni a zajtalan PC tervét, így hát meg kellett keresnem a leghatékonyabb hardvert és hozzá egy megfelelő hűtést biztosító passzív gépházat. A legújabb Intel processzorok között gyorsan megtaláltam a megfelelő típust, ami komoly erőt képvisel, kevésbé nagy az étvágya és a legújabb, HD 4600-as videó processzort tartalmazza, ami több évre garantálja a gép időállóságát. Üresjáratban 30, teljes terhelés alatt 60 Wattot szippant be. Utóbbi érték passzív hűtéssel már komoly kihívás lenne, de a multimédiás feladatok nem szoktak ilyen terhelést okozni, így akár le is szabályozhatjuk a processzor erejét, ezzel is csökkentve a fogyasztását. Én is ezt tettem, 3500-ról 3000 Hz-re fogtam vissza a CPU tempóját.


 Másik hőforrásom az a két merevlemez, amiken a jókora zene és filmgyűjteményemet tárolom. Egyre többen költöztetik ezt a feladatot valamilyen külső készülékre, én egyelőre küzdök a divathullám ellen, mert enélkül is rengeteg kütyü üzemel a szobámban. A WD Green páros munka közben kb 12 Wattot fogyaszt, üresjáratban harmadára esik vissza az étvágyuk. Alacsony fordulatszámuk miatt alig termelnek zajt, de néma PC a cél, így hát a keletkezett mechanikai rezgéseket csillapítani kell. Az operációs rendszer(ek) számára a több gépemben is jól bevált Samsung 840 EVO SSD biztosít kényelmes helyet, ami sem zajt, sem hőt nem termel.

 Tehát olyan házat kellett keresnem, amiben kényelmesen elfér egy normális alaplap, 3 merevlemez, egy lineáris tápegység a maga jókora transzformátorával, izmos áramköreivel, lehetőséget ad PCIe bővítőkártya és optikai meghajtó beépítésére, képes elvezetni az alkatrészek által termelt hőmennyiséget és ráadásul együttélésre alkalmas külsővel rendelkezik. No ez így egyben már súrolja a lehetetlen kategóriát, amennyiben nem akarunk százezreket költeni.

 Energiaellátás terén sem akartam kompromisszumot kötni, így kerültem a szokványos kapcsolóüzemű PC tápegységeket. Egyrészt tisztának nem nevezhető áramot állítanak elő, másrészt erősen megszórják a környező készülékeket is elektromos zajokkal. A gépezet maximális fogyasztása elméletben 80 W környékén van (mérés szerint 76 W), ez nyugalmi állapotban felére esik vissza (mérés szerint 36 W). A békés élet érdekében ajánlatos a túlméretezés, így egy tartósan 120 Wattot produkáló áramforrást kellett építenem, ami el is fér a kinézett alacsony házban. A végeredmény egy nagyon stabil áramforrás lett 150 VA-es duplán árnyékolt toroid transzformátorral, minőségi alkatrészekből épített egyenirányítóval és feszültségszabályzóval, illetve egy ATX szabványnak megfelelő feszültségeket előállító profi tápegységgel.

 A kis feszültségen üzemelő PC alkatrészek komoly áramfelvétele miatt a tápkábelezés sem hanyagolható terület, ráadásul a végső produkció minőségét is befolyásolja az elrendezés, vezetékezés. Becsületesen kinéző belvilágot boltban kapható kész megoldásokkal esélytelen összehozni, így a teljes kábelezést le kellett gyártanom az optimális nyomvonallal és méretben.

 A gépház különlegessége a hőcsöves hűtés, ami speciális kialakítása miatt erősen válogat az alaplapok között. Ráadásul olyan hardvert akartam, amire akár MAC OS X rendszer is telepíthető, ez pedig alaposan megtizedeli a piaci kínálatot. A kiválasztott alaplapba 2 db 4 GB 1600 MHz DDR3 RAM modul került. A gépház mindkét oldalán masszív hűtőbordák sorakoznak. Az egyik oldalra a hőcsövek vezetik el igen hatékonyan a CPU által termelt hőt, a másik oldal a tápegység stabilizátorát hűti, de gyakorlatilag az egész ház egy nagy hőleadó felület. Annyira hatékony, hogy a CPU egész napos zenelejátszás és filmnézés után sem képes 40 fok fölé melegedni. Ez még aktív hűtés esetén is szép eredmény lenne. A legmelegebb alkatrész az alaplapi chipset, ami a gyári gagyi hűtővel bőven 50 fok fölé fűtötte magát, ezért ide egy komolyabb hűtőbordát építettem. Az bizonyos, hogy ezt a házat nagyon zárt térbe - ahol nem tud kellően szellőzni - nem célszerű elhelyezni. Zajt csupán a két beépített merevlemez produkál, de ez is alig hallható a rugalmas rögzítés miatt. Aki teljesen hangtalan megoldást szeretne, annak külső háttértárat (NAS, USB dokkoló) javaslok.


 Néhány extra is került a levesbe. Pl. egy különleges USB kártya, ami azon kívül, hogy teljesíti a 3.0 szabvány előírásait, nagyon pontos órajel generátort és saját tápellátást is kapott, így az ide csatlakoztatott külső eszközök igazán kellemes kiszolgálásban részesülnek. A kártyán két USB port van, amikhez Y kialakítású USB kábelt javaslok, így egymástól elkülönítve utazik az adat és tápáram. Hogy ez a kártya mennyit hozott? Sajnos sokat. Talán ez a lépés emelte meg leginkább a gép produkcióját, bár nyilván nehéz ilyen lépésekre bontani a fejlesztést, de mivel az alaplapon is vannak USB csatlakozások, könnyű összevetni a két port produkcióját. Én erősen elcsodálkoztam, ritkán hallani ekkora javulást a digitális jelfolyamba kötött eszközöktől. Még mindig vannak furcsa jelenségek a digitális audio világban, de nem is biztos, hogy mindent meg kell fejtenünk, néha talán elég a fülünkre hallgatni.

 Ennyit a vasakról, amik mellett érdemtelen lenne szó nélkül hagyni a szoftveres oldalt. Továbbra is nagy örömmel használom a Windows Server-t, ami a Microsoft érában jelenleg a legjobb választás zenehallgatásra. AudioPhil barátom Optimizer megoldása elmélyíti az élményt, sőt az általa elérhető előnyöket csak most tapasztaltam meg igazán. Korábbi gépeimen is hallottam különbségeket, de a Luxor PC-n kimondottan meglepő differenciák jelentek meg a Server csökkentett üzemmódjai és Phil beavatkozása nyomán. Ez is jelzi, hogy a számítógépes lejátszásban komoly, jelenleg még kihasználatlan lehetőségek rejlenek.

 Tudom, az olvasót leginkább az foglalkoztatja, mennyit is javít a megtapasztalható élményen egy ilyen szokatlanul kihegyezett gépezet a szokványos PC-khez képest. Továbbra sincs mértékegységünk a különbségek leírására, így csak annyit tudok közölni, még egyetlen lejátszó masina sem produkált ilyen kifinomult hangzást nálam. Leginkább a fölényes magabiztosság jut eszembe így több napos tesztelés után. Igen, definiáltabb lett a basszustartomány, artikuláltabb a közép és tisztább a magas szekció, a színpad betölti a szobát, de ezek a szokványos hifista jellemzők másodlagossá váltak abban az új világban, amibe csöppentem a Luxor PC segítségével. Sokan sokszor beláttuk már, hogy a PC-k hangzásában mindig van egy zavaró sarkosság, merevség, darabosság az igazán jó CD lejátszók, pláne az analóg LP pörgetők hangzásához képest. Úgy érzem, ebből a hátrányból a Luxor PC egy igen nagy darabot képes lefaragni. Produkcióját hallgatva nem igazán érdekelnek a digitális hang ellen és mellett hangoztatott szokványos érvek. Zene van életszerű dinamikával, színekkel és hangulattal.

 Hifistákat kevésbé érdeklő téma, de nekem a zenehallgatáshoz hasonló fontosságú a mozizás, így nagyon kíváncsi voltam, a modern hardver képes-e érzékelhető előnyt felmutatni a néhány évvel ezelőtti megoldásokhoz képest. Sokan hangoztatják, hogy a HDMI összeköttetés megjelenésével nincs különbség képminőségben a számítógépes források között. A Luxor PC az Intel legújabb HD 4600-as videó processzorával csúnyán rápirított eddigi képi élményeimre és új életet lehelt öregedő plazma TV-mbe. A jóval dinamikusabb, zajmentesebb, élénkebb képen sok új részletet fedeztem fel, ennek hála mostanában reggel 4-ig filmeket, koncerteket nézek. A kirakatomban látható összes termék úgy született, hogy magamnak, vagy valamelyik barátomnak készült, aztán elterjedt a híre, ismerősök körében népszerű lett és egy idő után idegenek is keresték. Nagy ugrásnak tűnik a kábelek után egy komplex lejátszót kínálni, de bátran ajánlom a masinát mindenkinek, aki átlag feletti élményre vágyik a számítógépes lejátszás világában. Tisztában vagyok vele, hogy ahány ház, annyi elvárás, ezért szívesen személyre szabom a gépet hardver és szoftver terén is. Kérhető beépített háttértárral, optikai meghajtóval, vagy ezek nélkül, Windows, Linux, vagy OSX operációs rendszerrel és optimalizált lejátszó szoftverekkel. Az élesítés minden esetben a technikai környezet függvénye, vélhetően már csak emiatt sem lesz két teljesen egyforma gép, de a cél mindig az, hogy a lehetőségekből hozzuk ki a maximumot. A Luxor Audio PC-vel nekem ez most talán sikerült.Technikai részletek (standard ajánlás):


Ház kialakítása:            teljesen passzív, hőcsöves hűtés
Tápegység:                   árnyékolt toroid trafós, lineáris ATX tápegység, 150 W
Központi processzor:  Intel Core i3 Haswell
Memória:                       2 x 4 GB DDR3 RAM
Grafikus processzor:  Intel HD 4600
Rendszerlemez:           120 GB SSD (opcionális)
Háttértár:                       2+3 TB HDD (opcionális)

Extrák:                          alacsony jitteres egyedi órajel, speciális USB 3.0 kártya, külön tápellátás

Operációs rendszer:   Windows Server 2012 + Audiophile Optimizer, Linux, OSX (opcionális)

Csatlakozások:             HDMI, DVI, D-SUB
                                       2 db USB 3.0 külső audio D/A konverterhez, 4 db USB 3.0, 2 db USB 2.0
                                       alaplapi 7.1 audio, PS2, RJ-45 ethernet

Energia fogyasztás:     standby állapotban 3 W
                                       audio/video lejátszás során 50 W
                                       maximális terhelésen 80 W  

Mechanikai méret:       47 x 48 x 8 cm
Tömeg:                         11 kg


u.i.: A Luxor PC-ből már új verzió létezik: Luxor SL Média PC

Nincsenek megjegyzések: