2016. február 11., csütörtök

Luxor SL Média PC - Az új generáció


 Lassan már két éve, hogy publikáltam az audio és video lejátszásra szánt Luxor PC első verzióját. A képi és hangminőség érdekében fő szempont volt a zaj- és rezonanciamentes kivitel, ami csak passzív hűtéssel oldható meg, ehhez pedig kis hőtermelésű alkatrészekre volt szükség. Fontos cél volt még, hogy a gépre minden népszerű operációs rendszer, Windows, Linux és OS X is telepíthető legyen. A Luxor PC első verziója teljesítette mindezt, többen is szeretettel használják nap mint nap, de több okból is fejlesztenem kellett a készüléket. Az eredeti kivitelnél használt gépház és néhány fontos alkatrész gyártása időközben megszűnt, ma már sokkal modernebb alkatrészek kaphatóak, de csinosabbá is szerettem volna tenni a Luxor PC megjelenését, illetve javítanom kellett a rezgésmentességén, szellőzésén, amire a régi gépház nem is lett volna alkalmas. Mostanra minden téren sikerült az elvárásoknak megfelelni, de az új gépezet már alig hasonlít az eredetire, így hát külön nevet is adtam neki: Luxor SL.


 Változott tehát a gépház. A korábbi, kicsit ipari kivitel helyett a szemnek kellemesebb, lakószobákba inkább illő külsővel kelleti magát az új Luxor PC. A méretek is konszolidálódtak, az új masinát jóval könnyebb lesz elhelyezni HiFi és házimozi készülékek között. A megnövekedett magasság miatt javult a belső hőeloszlás, az alkatrészek tágasabb helyet kaptak. Az új kivitelben helyet kapott egy mechanikailag elkülönített, rezgéscsillapított belső polc, amire elhelyezhető több merevlemez, és egy optikai meghajtó is. 

Luxor SLX PC

 Frissítésen esett át az alaplap, a processzor és a chipkészlet is, ezzel jó pár évre kitoltam a kompatibilitási esélyeket, a Luxor PC nem mostanában fog elavulni. Az Intel új SkyLake processzorai nagyszerű teljesítményt nyújtanak multimédia szolgáltatásokban, elődeiknél jóval erősebbek, de nem fogyasztanak többet és nem is termelnek több hőt. Ennek ellenére módosult a gép központi processzorának és a tápegységének hűtése is, nagyobb lett a hűtőbordák hőleadó felülete, így már a nyári hőségben sem kell aggódni a gép túlmelegedése miatt. Egy 23 fokos szobában zenehallgatás alatt 36 fokra, full HD 3D film lejátszásánál 47 fokig melegedett a processzor. Az alábbi grafikonokon a kék vonal a CPU, a sárga vonal a gép belső hőmérsékletét követi. Mindkét teszt 3 órán át futott.

Luxor SLX PC hőmérséklet - 3 órás zenehallgatás 

Luxor SLX PC hőmérséklet - 2 órás 3D fullHD film lejátszása

A passzív hűtésű ház zajos ventilátorok nélkül is képes alacsony hőmérsékleten tartani a gép minden alkatrészét. Ezek a görbék az izmosabb Luxor SLX típus viselkedését mutatják, a szerényebb hardverrel rendelkező SL típusnál még alacsonyabb hőmérsékletek érhetőek el.

 A bekapcsolt gép terhelés nélküli energia igénye 35 W, ez zenelejátszás és nagy felbontású videó szokványos lejátszásánál 48-50 Wattra emelkedik. A gép hardvere lehetővé teszi, hogy néhány minőségjavító algoritmust és kifinomultabb applikációkat is használjunk a filmek lejátszásánál, ezeket az új SkyLake processzor hardveresen is támogatja. A Kodi+DSPlayer+madVR csúcsminőségű felállással a gép 50 %-os terheltsége esetén a fogyasztás 60 W.

 Modernizáláson esett át a tápegység elektromos felépítése is, ezáltal csökkent a hőtermelés, javult a hatásfok és a tápegység által előállított áram tisztasága. Továbbra is duplán árnyékolt toroid transzformátor gondoskodik a szükséges energiáról. A stabilizátor egység is erősödött, nagyobb teherbírású alkatrészekkel szereljük, így képes kiszolgálni a felső kategóriás processzorokat is. Az USB kártya már teljesen önálló tápegységről üzemel, nem kell a gép többi egységével osztoznia az energián. A csúcsmodell Luxor SLX esetében az áramellátásnál ezüst/arany kábelezést használokÚj SSD került a rendszer alá, növelve a gyorsaságot és munkabírást. A hátsó csatlakozósoron kívül további két USB 3.0 aljzat is került a ház oldalára, amik elölről is könnyedén elérhetőek.

 Továbbra is egyedi órajellel vezérelt Paul Pang USB kártya szolgál audio kimenetként, de lehetőség van SPDIF jel kivezetésére is. Mivel időközben Paullal szorosabbá tettük kapcsolatunkat, mostantól nem csak az alap típussal, hanem bármelyik PP USB kártyával kérhető a Luxor PC. A Luxor SL típusban PP v2, a Luxor SLX típusban Paul legnagyobb v4 USB kártyája dolgozik. Utóbbinál már teljesen különálló egység a jókora órajel generátor.

Luxor SL PC

 Szoftveres oldalon is bőséges az újítások sora. A Windows 10 megjelenése jókora lökést adott a számítógépes zenelejátszásnak, de hónapokon belül érkezik a Windows Server 2016 és az OS X is versenyben maradt az 10.11 El Capitan kiadással. Phil barátom sem tétlenkedett, elkészült az AudioPhil Optimizer Windows 10-es verziója is, ami a rendszer finomhangolásával most is szárnyakat képes adni a zenei produkciónak, de a Fidelizer is beerősített. Persze a lejátszó programok is fejlődnek szépen, itt az új Kodi, jRiver, Audirvana, szóval a ráncfelvarrás szoftveresen is érett már. Ilyenkor szoktak érkezni a kérdések, amik az érzékelhető különbségeket firtatják. Nem szeretném lelőni a poént, hadd jöjjenek a befolyásolás nélküli vásárlói visszajelzések, de azt elárulhatom, hogy a Luxor PC nem csak külalakban és műszaki tartalomban lépett előre egy mérföldest. A kapott hangminőség meghaladja minden általam eddig hallott számítógépes zenei forrásét, komoly erényeket mutat fel dinamika, térleképezés és gyorsaság terén, mindezt zenei műfajoktól függetlenül.

 A Luxor PC-t többen is használjuk filmlejátszásra a zenehallgatás mellett. Az új Intel 530 videó processzor nagy lépésnek számít e téren, várhatóan nagyon fogják szeretni a házimozi kedvelői. Grafikus számítási teljesítménye 30 %-kal növekedett elődjéhez képest, ami a képminőségen is azonnal tetten érhető. Bár a korábbi verzióval is szerettem mozizni, az új Luxor SL PC érezhetően jobb képminőséget produkál, amilyent én csak nagyon drága asztali célgépektől láttam. Az új grafikus mag könnyedén kiszolgálja a legigényesebb videó szűrőket és képjavító algoritmusokat is.
Műszaki adatok:

Ház kialakítása:            passzív, hőcsöves hűtés
Tápegység:                  árnyékolt toroid trafós, lineáris ATX tápegység
Központi processzor:  Intel Core i3 SkyLake (i5 SkyLake a Luxor SLX verziónál)
Memória:                       2 x 4 GB DDR3 RAM
Grafikus processzor:   Intel HD 530
Rendszerlemez:           120 GB SSD
Háttértár:                      opcionális

Operációs rendszer:    OS X, Linux,Windows 10, Windows Server + Audiophile Optimizer (opcionális)

Csatlakozások:            HDMI, DVI, D-SUB
                                      Paul Pang v2 USB 3.0 kártya (v3 kártya a Luxor SLX verziónál)
                                      4 db USB 3.0, 2 db USB 2.0
                                      alaplapi 7.1 audio, PS2, RJ-45 ethernet

Energia fogyasztás:    standby állapotban 8 W
                                      audio/video lejátszás során 50-60 W
                                      maximális terhelésen 75 W  

Mechanikai méret:      44 x 32 x 11 cm (szélesség x mélység x magasság)
Tömeg:                        12 kg

Nincsenek megjegyzések: